En alternativ begravning

Mycket sker av gammal vana och för att det även är en stor trygghet. Men på senare tid har det faktiskt blivit allt vanligare att vi även vill ha en mer personlig begravning och att vi vill ha mer att säga till om. När många nu går ur den Svenska kyrkan blir detta även något att ta hänsyn till när det kommer till hur en begravning ska hållas.

För alla som sett Jonas Gardells serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” är en av slutscenerna en stor och pampig begravning som mer liknar en teaterpjäs. Och, det är så att det behöver inte vara klassisk musik där alla klär sig i svart – även om detta är det vanligaste. Det kan mycket väl handla om att du vill klä in din kista i siden eller att du vill att den ska vara målad med blommor. Dock kan det vara bra att ta upp dess saker och skriva ner dem i ett testamente.

Att tänka på

Vad man kan tänka på är att en begravning betalas oftast av dödsboet och att det varierar från ungefär 10 000 kronor till mycket mer om man så önskar. Skulle det vara så att det inte finns några pengar så kan kommunen gå in och bidra med en viss del av kostnaderna. Även om man brukar säga att det ligger på 10 000 så är snittpriset 22 000 kronor.

Ulrika kyrka i LudvikaGravsten eller kremering

Att välja rätt gravsten eller om du vill bli kremerad är även det en stor planering som kräver mycket tankeverksamhet. Läs mer på Fonus om gravsten så du hittar en som blir så bra som det är tänkt. När det kommer till kremering är det även där som det finns mycket att a reda på: vart man får spridas, det behövs en kista samt hur hela den processen går till. Över 70% av de som går bort i vårt land kremeras så det blir allt vanligare.