Har rökare ett skyddshelgon?

Ett skyddshelgon för rökare? Det låter kanske som ett påhitt, men så värst långsiktigt är det inte. Förklaringen ligger i att rökning går att spåra lång tid tillbaka i människans historia. Skyddshelgonet St John av Kronstadt är skyddshelgonet från Ryssland, som själv kämpade med att sluta röka.

Är du en av de människor som tampas med att fimpa cigaretten? På premiumvape.se kan du styra om din bana och hitta mer hälsosamma alternativ som e-cigaretter. Sedan behöver du kanske annat typ av stöd; vad sägs om ett skyddshelgon för rökare? Det kanske du inte trodde, men det finns!

Våra förfäder tros ha inhalerat rök av olika anledningar; kanske för att nå ett hallucinatoriskt rus. Tobaksrökningen går att spåra tillbaka till Mayafolket tusentals år innan vår tideräkning. Innan Columbus nådde deras kontinent i slutet av 1400-talet fanns inte tobak i Europa. Tobaksrökningen spred sig snabbt över hela Europa i och med koloniseringen av Amerika på 1500-talet.

Förenat med synd

Rökning blev snabbt något som förenades med synd, precis som alkohol och sex. Otaliga lagstiftare har försökt förbjuda tobaksrökningen, som under 1600-talet hade blivit en vanlig del av folks vardag. Redan på den tiden använde man bland annat hälsan som argument till förbuden. Idag vet man betydligt mer, även om meningarna går isär om huruvida rökare i större grad löper risken att drabbas av KOL (mer om det här.)

I Moskva hotade patriarken att skära av näsborrarna på den, som valde att röka tobak. Tobaken förenades inte bara som ohälsosamt; det ansågs vara barbariskt och syndigt. En renare kropp, utan en massa alkohol och andra rus, var det som skulle ge dig frälsning och komma närmre Gud. Idag finns det också ett socialt stigma kring rökning, även om det inte anses vara syndigt. Som tur är riskerar ingen att få näsan avskuren. Som mest förbjuder vi rökning på vissa platser, och en del väljer att inte exponera cigarettpaketen för mycket i affärerna.

St John av Kronstadt är ett rysk-ortodoxt helgon som själv kämpade med sin rökning på 1800-talet. Bland en massa andra saker, har han också blivit känd för sina dialoger med Gud om hur man kommer till bukt med sin avvänjning. Kanske stapla upp ett litet hemaltare, lära känna St Johns dygder och låt avvänjningen bli en del av din livsstil?