Sorgbearbetning och kända personers död

Begravning kan vara ett sätt att inse att någon verkligen är borta, och att göra den ceremonin så fin och personlig som möjligt ger dig en chans att få säga farväl tillsammans med dina nära och kära.  

 

Sorg bearbetas på olika sätt och det finns inget rätt eller fel när det kommer till detta. Det som kan hjälpa är att ordna ett fint farväl, även om saknad och sorg alltid ändå kommer finnas med en. För den som bor i Västsverige kan en personlig och fin begravning i Göteborg vara ett sätt att bearbeta det grövsta sorgen på.

 

En offentlig sorg i Norge efter skidåkarnas bortgång

Många i Norge sörjer de två skidtalangerna Ida Eide och Vibeke Skofterud som båda har gått bort inom loppet av bara några månader. Vibeke Skofterud i en tragisk vattenskoterolycka, Ida Eide efter ett hjärtstopp under ett motionslopp i Oslo. Nu har det startats en minnesfond av Ida Eides familj, som ska gå till att förbättra första hjälpen inom idrotten. Hittills har 700 000 svenska kronor samlats in. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel i Aftonbladet.

 

I Monaco drabbades landet av en stor sorg när deras furstinna Grace (Kelly) störtade mot sin död. Grace dog senare på sjukhus efter att aldrig återfått medvetandet. Däremot överlevde dottern som också var med i bilen, med lindriga skador som följd. Hela Monte Carlo släcktes ned. Mer om detta kan du läsa om här.

 

Att hantera sorg

Men hur kan man reagera när man är i sorg egentligen? I Vårdguiden 1177 går det att läsa om hur reaktionerna kan växla väldigt mycket från person till person och från dag till dag. Det finns helt enkelt inget rätt och fel. Saker som kan göra att en bearbetar sorgen, eller i alla fall får det lite lättare i livet i övrigt samtidigt som du är i en djup sorgeprocess är bland annat följande råd:

 

 • Försök att äta och att sova på regelbundna tider.
 • Berätta för andra hur du känner, även om det ibland kan kännas som om ingen riktigt förstår.
 • Ibland kan det vara skönt att ha någon hos sig även om man inte vill prata.
 • Kontakta en stödgrupp.
 • Skriv ner dina tankar. Du kan pröva att skriva hur sorgen känns.
 • Du kan skriva till personen som har dött och förklara dina tankar och känslor.
 • Du kan också pröva att till exempel lyssna på musik, läsa böcker eller se filmer som handlar om sorg.
 • Försök att ta reda på sådant som kanske känns oklart och förvirrat i samband med att personen dog. Det kan hjälpa dig att komma vidare i sorgen.
 • Det brukar vara bra att vara med i ceremonier för att ta farväl av den som har dött, till exempel en begravning.
 • En del mår bra av att bevara känslan av närvaro med den som är död. Det kan vara att tända ett ljus eller att utföra någon annan handling.
 • Sorgen kan kännas lite lättare om du då och då kan tillåta dig att försöka göra sådant som du brukar tycka om eller som du behöver göra.
 • Det är också bra om du rör på dig regelbundet. Att promenera, träna eller göra någon annan fysisk aktivitet.