Svenskarna fortfarande kristna?

Vi svenskar är ett väldigt icketroende folk men kristendomen har ändå ett stort inslag i de flesta av våra liv. Även om vi inte tror på gud, tror vi på en högre makt. Vi firar de kristna högtiderna och vi gifter oss och döper oss fortfarande i kyrkan.

256474-preaching-minister

Endast var femte svenskt tror på gud, rapporterar Dagens Nyheter. Sverige har med detta den tredje lägsta andelen troende i hela Europa. Samtidigt är det många i Sverige som tror på något och de flesta säger att de tror på någon slags ”livskraft” eller ”ande”. Antalet personer som säger något sådant är näst flest i alla europeiska länder. Även om vi inte tror på gud har kristendomen en stor del i våra liv. Vi firar nämligen fortfarande exempelvis jul och påsk. Det är också vanligt att vi döper och gifter oss i kyrkan.

Dopet en viktig tradition

Att svenskarna döper sina barn i kyrkan fortfarande har förmodligen mycket med tradition att göra. Dessutom ser många dopet som ett bra tillfälle att introducera det nya barnet för vänner och familj. På dopet får barnet en massa presenter och lyckönskningar och för en del är nog dopet ett givet inslag när man får barn. Den som ska på dop kan hitta tips på rolig doppresent på nätet. Bonde of Sweden har exempelvis många fina presenter och vill man titta mer på vad de har i sitt sortiment kan man svänga förbi deras Facebook.

Kan inte plocka bort gud

Även om många fortfarande väljer att gifta sig i kyrkan, är det allt fler som i stället väljer en borgerlig vigsel. Enligt Svenska Dagbladet måste nämligen biten med gud vara med när man gifter sig i kyrkan. Det är många som vill gifta sig i kyrkan och plocka bort gud från ceremonin, men då föreslår de flesta präster att man gifter sig borgerligt eftersom ritualen i kyrkan inte går att rucka på.