Julens ursprung och traditioner

Varför firar vi jul den 24 december, dagen före resten av världen? När blev det populärt med julgranar och adventskalendrar? Hur kommer det sig att vi ger bort julklappar? Svaren på alla frågorna hittar du här.

Jul, jul, strålande jul. Redan i början av november startar affärerna att skapa julstämning i sina lokaler och några veckor senare åker julbelysning och juldekorationer upp på gator och torg runt om i Sverige. Det går helt enkelt inte att undslippa julen, oavsett om man väljer att fira den eller inte.

  • Varje år säljs 3 miljoner julgranar i Sverige
  • I genomsnitt lägger svensken 3 108 kronor på julklappar
  • Endast tre procent av den svenska befolkningen firar inte jul

 

Varför firar vi jul?

julEnligt Svenska kyrkan firar vi jul till minne av Jesus födelse. Genom denna händelse valde gud att bli människa för att rädda sin skapelse, lyder det kristna budskapet. Det var på 300-talet som påven Liberius slog fast att Jesus föddes den 25 december. Men här i Norden valde vi som bekant en annan dag, nämligen den 24 december. Det berodde antagligen på att man förr ansåg att en ny dag startade vid solnedgången, och inte vid midnatt. Därför firar vi jul dagen innan resten av världen gör det.

Några av julens traditionella tillbehör

Det är ingen som riktigt vet hur traditionen med julgranar startade. Det finns historiska källor som placerar julgranen i Estland på 1400-talet, och hundra år senare dyker den upp i Nordtyskland. På 1800-talet blev det så populärt med julgranar i Tyskland att vissa stater förbjöd hushållen att ha mer än en gran. Man sågade nämligen av toppen på stora träd till julgranar och gjorde därmed träden oanvändbara i träindustrin, med träbrist som följd. I början av 1800-talet var det bara de finaste familjerna i Sverige som hade julgran i hemmet, och först mot slutet av århundradet spreds den till den breda allmänheten. I början var granarna små och ställdes på bord eller hängdes upp i taket.

Adventskalendern

jul

Väntan på att fira Jesus födelse, advent, börjar fjärde söndagen före jul och varar fram till julafton. Adventskalendern, eller julkalendern, används för att räkna ner dagarna fram till jul, men startar vanligtvis den 1 december. Vi vet exakt när tyska traditionen med adventskalendrar kom till Sverige. Det var 1934, när Sveriges flickors scoutförbund gav ut den första tryckta adventskalendern. Traditionen lever i allra högsta grad kvar och i dag finns det ett otal moderna varianter av adventskalendrar till jul att välja mellan, med teman som bland annat Fortnite och nagellack.

Julklapparna

Julen är en tid som traditionellt präglas av givmildhet och seden att ge bort gåvor är mycket gammal. Ibland sägs det att vår tradition med julklappar sker till minne av de tre vise männens presenter till den nyfödde Jesus, men det är troligare att traditionen har sina rötter i det gamla bondesamhället. Vid jul bjöd man ofta familjen, och även fattiga människor, på festligheter och mängder med mat och kanske gav man även bort presenter. Den moderna julklappsutdelningen, så som vi känner den i dag, blev populär någon gång under 1800-talet. Precis som med julgranen var de finare familjerna i samhället först med seden att dela ut julklappar. Tidigare hade det varit vanligare att ge bort nyårsgåvor.