Religion ger trygghet

Det har många gånger sagts att religion är anledningen till att det är krig i världen, och att om inga religioner fanns – så skulle det inte vara krig. Det är någonting som faktiskt inte stämmer. Krigen kommer från konflikter, och hade man inte haft religionen att skylla på så skulle det handla om andra saker. Istället för att muslimer och kristna krigar, skulle blondiner och brunetter slänga bomber på varandra. Det är viktigt att komma ihåg, för religionen är någonting som finns där för att få en att må bättre – inte som en ursäkt för att kriga. Kolla bara på det Amerikanska slavkriget, inte handlade väl det om religion? Nej, då var det hudfärgen som var i fokus och de vita kunde inte acceptera att svarta också har rättigheter. Och även om det inte är krig i Sverige, varken på en religiös eller rasisitsk nivå, finns hatet här också. Det går inte att komma ifrån det faktum att brott sker oavsett. Och just därför är det många som som lever i rädsla, och varje kväll låser dörren och ser till att deras inbrottsskydd fungerar. Det handlar med andra ord inte om vilken tro man har – det handlar om att det finns brottslingar överrallt. Nu när det är uppklarat bör en faktiskt fokusera på vad religion faktiskt gör, snarare än förstör:

  • Religion finns för att lugna människan. Vi vet inte vad som händer efter döden, med med vår tro kan vi se en framtid som sträcker sig längre än vår vetskap.
  • När vi förlorar nära och kära, kan vi överleva genom tanken att de har hamnat på ett bättre ställe. De är hos gud.
  • Religion skapar en gemenskap. Tillsammans kan vi ta hand om varandra, och lungna varandra för att aldrig någonsin behöva vara ensam.

I en artikel här kan man läsa mer om vad Filosofen Alain de Botton tycker om frågan. Han är inte religiös själv, men anser att människorna bör söka vägledning via religioner. Det kan vara värt att tänka på, i dessa hårda tider.