Fler planerar personliga begravningar

Många vill inte ens tänka på döden innan den faktiskt inträffar. Men det blir allt vanligare att faktiskt ta tag i ämnet och planera sin egen begravning när man fortfarande är vid livet. Det blir även vanligare att begravningen ser ut på ett lite annorlunda och personligt sätt.

874093-friedhofsgesteck-floral-arrangement-cemetery-12

Nu vill fler och fler anordna sin egen begravning, rapporterar Svenska Dagbladet. Man vill genom att sätta sitt eget personliga avtryck på begravningen bjuda nära och kära på en sista föreställning. Nyligen valde exempelvis en man i USA att bli begravd sittande på sin motorcykel i en plexiglaskista men riktigt så annorlunda och spektakulära ceremonier verkar svenskarna inte vara intresserade av. Svenskarna är istället mer traditionella, även om det går mer och mer mot ett extraordinärt håll. För att få människor att fundera över sin egen begravning och för att upplysa dem om att den inte måste vara på ett speciellt har ett antal begravningsbyråer anordnat träffar.

Annorlunda begravningsplatser

Den som vill få koll på hur man faktiskt kan ordna sin egen begravning på ett annorlunda sätt, kan ta kontakt med en begravningsbyrå där man bor. Bor man exempelvis i Göteborg kan man googla ”begravning Göteborg” för att hitta en byrå i närheten av hemmet. Ett begravningssätt som blivit ett populärt val bland de som i förväg ordnar sina begravningar är att man har en ceremoni på stranden. Ceremonin avslutas med att man ror ut och sprider askan från den avlidna till havs. Det börjar även bli vanligare att hålla begravningen hemma i trädgården eller på en plats som varit speciell för den som begravs. Något annat som blivit mer vanligt är att ha en egen dekor på kistan och göra den mer personlig, skriver nsk.se.

Planerar i förväg 3782936-sarg-coffin-01

Det kan låta jobbigt och kanske lite konstigt att planera sin egen begravning, många gånger långt innan man faktiskt kommer att gå bort. Men det har faktiskt blivit allt vanligare att man vill ta kontroll över sin egen begravning och se till att familj och vänner har vissa riktlinjer att gå efter. För att göra planeringen av begravningen så lätt som möjligt har flertalet begravningsbyråer skapat arkiv på nätet där man innan sin död kan gå in och skriva hur man vill att ens begravning ska se ut. De som planerar sina begravningar blir allt yngre och det är folk som bara är runt 30 år som redan gått in och planerat hur de vill göra efter sin död. De arkiv som finns är privata fram tills person avlider och de är dessutom kostnadsfria och utgör inga avtal. I en artikel kan man läsa några exempel på vad folk skrivit in i arkiven:

  • ”Jag vill begravas i min favoritpyjamas och underkläder.”
  • ”Jag önskar att min gravsten ska prydas av en motorcykel och berätta lite om mig.”
  • ”Jag önskar att min släkt och vänner bjuds på grekisk sallad och att musik från min Elvis-samling spelas.”

De efterlevande får informationen från arkiven om de önskemål den avlidna har. Det är sedan upp till dem att faktiskt ta besluten om begravningen och se till att önskemålen uppfylls.