Vi firar påsk, jul och vi ber till Gud när vi ställs inför svåra situationer och behöver en högre röst. Men vi är inte troende. Dock är människor som firar ramadan det. Om just detta, det kulturella och religiösa, handlar David Thurfjells bok “Det gudlösa folket”.
Det gudlösa folket handlar om det som hindrar oss från att se att vi anser att våra kristna högtider inte handlar om religion men att när det kommer till andra religioner så dömer vi alla som troende. Går någon in i en moské måste den vara troende, men om man går in i en kyrka så behöver man inte vara det. När det kommer till högtider som bröllop och begravningar är de inte många som är troende men som fortfarande väljer att gifta sig i kyrkan och få en stor begravning i kyrkan. På http://www.fondkistan.se/ handlar det om att lyfta upp trygghet och att skapa en fin miljö där människor kan samlas och minnas och ge de bästa förutsättningarna för sorg, detta oavsett vilken religion man har.
En av de mest sekulariserade länderna
Sverige är ett av de mest sekulariserade länderna i världen där endast 23 % anser att de tror på en gud. Ser man till Europa är det 52 % som anser sig att det finns en gud och väljer man att kolla på Mellanöstern är det i princip alla som är troende. Men vad som är intressant är hur vi lever och hur lätt vi har för att döma andra och det är precis vad denna bok tar upp.